CENTER.HU csoportok
CENTER.HU elérhetőségek

Felhasználó:

Vendég

www.center.hu / Archívum / Hírek / 2006. december / Szoftver az aukciós csalások kiszűrésére 

Szoftver az aukciós csalások kiszűrésére

Szoftver az aukciós csalások kiszűrésére

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói olyan programot fejlesztettek ki, amelynek segítségével sikeresen kiszűrhetők a különböző online aukciós portálokon a csalók profiljai.

A Network Detiction via Propagation of Beliefs (Netprobe) nevű alkalmazás az aukciós oldalakon a regisztrált tagok adatait vizsgálja meg és gyanús tranzakciók nyomai után kutat. Így a szakemberek szerint nemcsak a csalók, de más rosszban sántikálók is sikerrel eltávolíthatók az aukciós közösségből. A világ legismertebb aukciós portálja, az eBay más megoldást használ, ahol a fő hangsúly a tagok közötti bizalmi kapcsolat kialakításán van és amelynél az eladók és a vevők egymást osztályozhatják. Azonban ez a rendszer kijátszható, hiszen bárki megkérheti a haverjait, hogy állítsanak ki róla kedvező véleményeket.

Az amerikai kutatók kísérletképpen lefuttatták a szoftvert az eBaynél regisztrált felhasználók egy részének profiljain. Próbaképpen 66 000 tag egymillió tranzakcióját vizsgálták meg. A Netprobe azonnal felismert tíz ismert csalót, valamint kiszűrt további tizenkét lehetséges csalót és a segítőiket. Christos Faloutsos, a Netprobe egyik kifejlesztője elmondta, hogy az egyik banánhéj, amin a csalók elcsúsznak az a szabály, miszerint ők, illetve a segítőik csak nagyon ritkán, vagy soha nem kötnek üzletet egymással. Persze nem ritka az sem, hogy valaki az ismerősei segítségével több profilt hoz létre és az ő nevükben is ő tárgyal az érdeklődőkkel.

Azonban pont az a megoldás lesz a csalók veszte, amiről azt hiszik, hogy megvédheti őket a lelepleződéstől. A Netprobe ezenkívül képes arra is, hogy kiszűrje, mely látogatói értékelések valósak és melyek mesterségesen létrehozottak vagy kozmetikázottak.

˝Azonban továbbra is az a legfontosabb, hogy a felhasználók legyenek bizalmatlanok és óvatosak. Mert a csalók mindig újabb trükköket találnak ki és ezért roppant nehéz ellenük a védekezés˝ - jelentette ki a szakember.

 


Forrás: SG.hu
www.sg.hu

 

Vissza

IT Hírek:COMPUTERWORLD HÍREK

hole@mail.center.hu

Szűkítés: OK

Copyright © CENTER.HU Kft, 2000-2015. Minden jog fenntartva

oldaltérkép | adatkezelés |

jogi tudnivalók | új oldalak |

vásárlási feltételek | e-mail


PARTNEREINK: Computerworld.hu | GameStar.hu | PCWorld.hu | SG.hu Hírmagazin | PC Guru